Truman Capote: Mozart és a kaméleonok

Ár: 500 Ft — ÉRDEKEL!

Állapot: *** Truman Capote: Mozart és a kaméleonok
Oldalszám: 264
Kiadás éve: 1982
Kötés: kemény
Nyelv: magyar
Kiadó: Európa
ISBN: 963-07-2372-7


Fülszöveg:

“Nyolcéves koromban kezdtem írni – csak úgy magamtól, minden ösztönzés vagy példa nélkül. Író embert egyet sem ismertem; sőt olyat is alig, aki olvasott. Engem akkoriban néhány dolog érdekelt:az olvasás, a mozi, a tánc és a rajzolás. Aztán egy napon elkezdtem írni, és fogalmam sem volt róla, hogy örökre odaláncoltam magam nagylelkű, de könyörtelen gazdámhoz. Ha valakinek tehetséget ad az Isten, korbácsot is ad hozzá; és a korbácsot kizárólag önostorozásra szánja.”

Truman Capote egyértelműen sikeres pályája, eddigi életműve első pillantásra szinte mindenről tanúskodni látszik, csak önostorozásról nem. Mert akár a korai kisregények, akár a Hidegvérrel az eredendő nagy tehetség és a tökéletes virtuóz magától értetődő remeklései, s azt a látszatot keltik, hogy Capote műhelyét a gondok messzire kerülik.

Aki a Mozart és a kaméleonok című kötetének előszavát olvassa, látni fogja, hogy a fenti benyomás korántsem igaz. Látni fogja, hogy Capote újabb és újabb megújulásait gyötrelmes magánemberi és művészi válságok előzték meg, s hogy a kettős válsággal merészen megküzdve volt képes mindig legyűrni személyes démonait, s megújult világlátása számára megtalálni azt az új technikát, amely révén a mondandó, az élmény megint csak magától értetődő könnyedséggel szólal meg.

Mint most is ebben az 1980-ban megjelent kötetben. Első pillantásra a módszer azonossága alakítja egységesség a három részre tagolt gyűjteményt: az első rész novellái tetszenek a leghagyományosabb írásoknak, a kötet gerincét alkotó bűnügyitény-kisregény, a Faragott koporsók a Hidegvérrel-t idézi messziről, míg a harmadik részben szereplő társalgási darabok voltaképpen interjú-novellák, többek között Marilyn Monroe-val, a Charles Manson-szekta egyik tagjával, saját néger takarítónőjével. De bárki és bármi álljon is egy-egy írás középpontjában, a novellahőssel vagy az interjúalannyal szemben mindig ott ül a faggatásra kész Capote, riporteri szerepben, magamagát is odakínálva az olvasónak, hogy megmérettessék és megítéltessék.

A Mozart és a kaméleonok darabjai önmagukban is pompás, eleven, szellemes, hol megrendítő, hol kihívóan frivol írások. Összességükben, kötetté komponálva viszont többek önmaguknál: Capote arcképét festik meg, az “író-szerencsejátékosét”: “… itt vagyok, egy szál magam a sötét őrület kellős közepén, kezem ügyében a kártyacsomag – és természetesen a korbács, amit Isten adott.”

Tartalom:

Előszó (Gy. Horváth László) 5
Mozart és a kaméleonok
Mozart és a kaméleonok (Gy. Horváth László) 15
Mr. Jones (Gy. Horváth László) 24
Fény egy ablakban (Gy. Horváth László) 27
Mojave (Osztovits Lenvete) 32
Vendégszeretet (Bart István) 54
Bűvölet (Bart István) 61
Faragott koporsók
Hiteles beszámoló egy amerikai gyilkosságsorozatról (Osztovits Levente) 77
Társalgási darabok
Munkanap (Gy. Horváth László) 155
Kedves idegen! (Osztovits Levente) 172
Titkos kertek (Gy. Horváth László) 186
Vakmerőség (Bart István) 199
Valahogy összejött (Gy. Horváth László) 215
Gyönyörű gyermek (Osztovits Levente) 227
Álmatlan hánykolódás, avagy hogyan szexelnek a sziámi ikrek (Bart István) 244

A borítóra kattintva bővebben olvashat a könyvről.
(külső hivatkozás, új ablakban)

« Vissza a kezdőlapra | A vásárlás menete »

Címkék: ,
Kategória: Truman Capote

ITT lehet ÉRDEKLŐDNI!

 (kötelező)