Thurzó Gábor: A rászedettek

Ár: 500 Ft — ÉRDEKEL!

Állapot: **** Thurzó Gábor: A rászedettek
Oldalszám: 556
Kiadás éve: 1972
Kötés: kemény
Nyelv: magyar
Kiadó: Magvető
ISBN:


Fülszöveg:

A kiváló író mintegy négy évtizedes novellatermésének reprezentatív gyűjteménye ez a kötet.

Első elbeszéléseinek témája a gyerekkor, az eltűnt ifjúság. Alapérzése a nosztalgia, de minden érzelmességtől, vallomásos ömlengéstől visszatartja belső fegyelme, ízlése. Középponti figuráit – a történetek fiktív elbeszélőit – a saját világukon túli élet, a magukétól elütő jellegű környezet vonzza mágneses erővel. Két fejlődési korszak, két osztály, két világ választóvonalán kialakuló helyzetek érdeklik őket. Élményeik – felfedezések. Még azok is, amelyekre saját környezetükön, osztályukon belül tesznek szert, hiszen azokat is megtanulták tárgyilagos távolságot tartva, szinte idegenként megítélni. A vágyódó nosztalgiát mindinkább a “tükör” valóságot, lényeget mutató objektivitása váltja föl. Avatott, hiteles, szuggesztív ábrázolása a letűnt vagy a mában is továbbélő, tovább vegetáló réginek. Kevesen ismerik – érzik – ezt a világot jobban Thurzónál.

…Két öregember, akik nagyravágyásukban ráveszik egyetlen fiukat, jelentkezzék a frontra, menjen a halálba… Egyetemi hallgató, aki társtalanságában egy bajtársi összejövetelre keveredik, és a karrier érdekében erőltetett “jópofaságtól”, álmámortól hirtelen megundorodik… Nyugalmazott igazságügy miniszter, aki több éves tisztes éjjeliőrködés után, 56-ban felajánlja szolgálatait a minisztériumnak, hivataloknak, a ki tudja, hányadik “kormányt” alakítgató egykori kebelbarátainak, de az új emberek már a nevére sem emlékeznek, “úri barátainak” szemében pedig végzetesen kompromittálta magát: állást, szerepet vállalt a “rendszerben”. Trummer-Tormos Guszti – a hajdani osztálytárs – politikai vargabetűinek, kaméleonságának, professzori karrierjének és végül dicstelen, de nagyon is megérdemelt “lebukásának” története… Szerzetes-rendfőnök, aki egykori tanítványával, a háborús bűntetteiért halálra ítélt nyilas miniszterelnökkel virrasztja át utolsó éjszakáját a siralomházban…

Történetek és figurák kavargó, eleven változatossága, különös helyzetek, váratlan elismerések sorozata; magatartások és szerepek izgató többértelműsége, emberek, sorsok, szituációk végtelen vetületei. Komoly és játékos, elgondolkoztató és pompásan szórakoztató írói tálalásban.

« Vissza a kezdőlapra | A vásárlás menete »

Címkék: ,
Kategória: Thurzó Gábor

ITT lehet ÉRDEKLŐDNI!

 (kötelező)