[eladva] Szilágyi István: Kő hull apadó kútba

ELADVA!

Állapot: **** Szilágyi István: Kő hull apadó kútba
Oldalszám: 613
Kiadás éve: 1980
Kötés: kemény
Nyelv: magyar
Kiadó: Magvető
Súly: 516 g
ISBN: 963-271-299-4

Fülszöveg

Szilágyi István kolozsvári prózaíró 1964-ben jelentkezett első önálló kötetével. Az eltelt tizenöt év alatt három novellagyűjteménye és két regénye jelent meg. Az 1975-ben kiadott Kő hull apadó kútba – sorban a második – egy csapásra a magyar elbeszélő próza élvonalába állította művészetét.

Gyilkossággal indul a regény Szendy Ilka, rátarti, tehetős tímárősök leszármazottja, megöli az előle menekülni akaró napszámos szeretőjét. A regény végén Szendy Ilkát öli meg mindenes szolgája. Ám ami a két gyilkosság között lejátszódik, nemcsak a főhős pokoljárása, hanem az olvasóé is, aki az íróval kalandozza be egy lélek “törésvonalait”.

Szendy Ilka, kevély céhesek, fennhéjázó nemzetes urak, kurucok és negyvennyolcas szabadsághősök késői ivadéka a napszámosa öleléséig alázkodott, de amikor Gönczi Dénes, az egrestelki szőlőkapás egészen Amerikáig szeretne menekülni tőle, hogy kiszabaduljon az úrnő-szolga, parancsoló-kiszolgáltatott szerelem torz viszonyaiból, a sebzett gőg, a becsapottság érzése – vagy tán a szerelem is – Szendy Ilkát a gyilkosságba hajszolja. Szendy Ilkát, aki nem akart és nem tudott belenyugodni a jajdoni rendbe, a kisváros pohos, önző, lelket és szellemet szikkasztó közönyébe, s így elszakadt mindentől és mindenkitől: aki egy parasztemberbe kapaszkodva próbál egy álomhős, igazi nagyúr szerelmes társa lenni. (Álmodozásainak, meddő elvágyódásának főszereplője Rákóczi fejedelem volt ama híres-hírhedt olajnyomatról, mely Rákóczi búcsúja címmel vonult be a századelőn a magyar kispolgári otthonokba.) Gönczi Dénes megölésével és kútba temetésével azonban az elapadt lélek saját pusztulását készíti elő.

Tragikus helyzetek és történések százféle válfajából épül föl regénye, bomlik ki mondanivalója Szilágyinak: nem a halál, az emberi lét tragikuma, csak az értelmetlen halál, mely a meddő, céltalan, sodródó életekre tesz pontot.

« Vissza a kezdőlapra | A vásárlás menete »

Címkék: ,
Kategória: Szilágyi István

Hozzászólások lezárva.