Péchy Blanka: Beszélni nehéz

Ár: 500 Ft — ÉRDEKEL!

Péchy Blanka: Beszélni nehéz

Állapot: ****
Oldalszám: 214
Kiadás éve: 1980
Kötés: puha
Nyelv: magyar
Kiadó: Magvető
ISBN: 963-271-141-6


Fülszöveg:

Fogas feladat meghatározni Péchy Blanka mindvégig személyes hangjú könyvének műfaját. Nem önéletrajz, de valamennyire mégis az. Nem nyelvészeti szakkönyv, valamennyire mégis az. Vallomás a szerző küzdelméről, melyet évtizedeken át vívott a jól érthető, természetes színpadi beszéd elsajátításáért. Hivatása szorította a beszéd titkainak kutatására.

Pamfletnek is nevezhetnénk ilyen szenvedélyesen agitáló írást. Péchy Blanka a legnemesebb cél érdekében agitál. Az általános beszédkultúra megteremtését sürgeti. Meggyőző érvekkel bizonyítja ennek múlthatatlan szükségességét. Utat is javasol megvalósításához.

Tankönyv is ez az egyszerű szavakkal, de szépirodalmi igényességgel megírt mű. Nemcsak a beszéd hivatásos művelőit kívánja megtanítani a beszéd eszközeinek (hangsúly, hanglejtés stb.) helyes használatára, hanem mindenkit, aki bármely nyilvánosság előtt megszólal. Beleértve az iskolát is.

A kötet egyik érdekessége, hogy nyilvánosságra hozza a Kazinczy-díj megalapításának körülményeit és az alapítvány adatait.

A magyar nyelv szeretetének meghatóan szép dokumentuma ez a fontos könyv.

« Vissza a kezdőlapra | A vásárlás menete »

Címkék: ,
Kategória: Péchy Blanka

ITT lehet ÉRDEKLŐDNI!

 (kötelező)