[eladva] Oroszlány Péter: A tanulás tanítása – tanári kézikönyv

Tanári kézikönyv a tanulás tanításához

ELADVA!

Állapot: ***** Oroszlány Péter: A tanulás tanítása – tanári kézikönyv
Oldalszám: 318
Kiadás éve: 1995
Kötés: puha
Nyelv: magyar
Kiadó: AKG
Súly: 757 g
ISBN: 963-8328-44-4


Fekete-fehér illusztrációkkal

Fülszöveg

Ez a rendhagyó felépítésű tanári kézikönyv a tanulás tanításához nyújt segítséget azoknak a pedagógusoknak, akik érzik, mennyire fontos, hogy tanítványaik sikeresek legyenek a tanulásban. A teherként átélt tanulás, az iskolai kudarcok ugyanis a megismerésnek éppen az értelmét veszik el, megakasztják és hibás vágányra terelik a gyerekek szellemi fejlődését. Ha a tanulásból hiányoznak az érdeklődés, a kíváncsiság, a tevékenységi öröm elemei, ha a célirányos erőfeszítések nem növelik napról napra a teljesítőképességet, ha a diák nem érzi, hogy egyre inkább birtokba veszi ezzel a világit, az iskola kényszerintézménnyé válik, amelyben sem tanuló, sem tanár nem érezheti jól magát.

A tanulás törvényszerűségeinek, célszerű és hatékony módszereinek ismerete a tanárnak is hasznos támpontokat ad tanítási módszerei fejlesztéséhez. Az iskolai tanulás és tanítás egymástól elválaszthatatlan: a tanulói szükségletek, a gyermeki észjárás, a tanulói státuszból fakadó lélektani sajátságok figyelembevétele hozzájárul olyan színes és dinamikus tanítási módszerek használatához, amelyek a tanulást nagyon megkönnyítik, élvezetessé teszik, a helyes tanulási attitűd kialakulását segítik.

A kézikönyv hármas tagolású: tartalmazza a tantárgyként is tanítható Tanulásmódszertan tanulói tankönyvét (Könyv a tanulásról); ennek felépítését követve oldalról-oldalra tanítási javaslatokat, módszertani ötleteket ad a tanulói csoportokkal való foglalkozáshoz (Tanítási program); végül a témákkal párhuzamosan haladva a tanulással foglalkozó pedagógiai és pszichológiai írásokat közöl a tanári háttértudás növeléséhez (Szöveggyűjtemény). A kézikönyv elején részletes tanterv is található azok számára, akik felismerve a téma jelentőségét, iskolai pedagógiai programjuk szerves részévé kívánják tenni a tanulás tanítását.

Tartalom

Tanterv
   Célkitűzések
   Tananyag
   Tantárgyi stratégia
   Tevékenységek
   Pedagógiai szellem
   Követelmények, értékelés
   Taneszközök
Mire való az iskola?
A tanulás belső föltételei
A koncentráció
Beszédművelés
Kifejező olvasás
Dinamikus olvasás (első rész)
Dinamikus olvasás (második rész)
Olvasásfejlesztés – számítógéppel is
Az emlékezet fejlesztése
A gondolkodás kultúrája (első rész)
A gondolkodás kultúrája (második rész)
Az önművelés lehetőségei

« Vissza a kezdőlapra | A vásárlás menete »

Címkék: ,
Kategória: Oroszlány Péter

Egy érdeklődő “[eladva] Oroszlány Péter: A tanulás tanítása – tanári kézikönyv” könyvre

  1. Rékasi-Kocsis Viktória szerint:

    Érdekelne a könyv, köszönöm

ITT lehet ÉRDEKLŐDNI!

 (kötelező)