Jurij Trifonov: Válságban

Kisregények

Ár: 500 Ft — ÉRDEKEL!

Állapot: ***** Jurij Trifonov: Válságban
Oldalszám: 351
Kiadás éve: 1982
Kötés: kemény
Nyelv: magyar
Kiadó: Európa
Súly: 332 g
ISBN: 963-072-678-5

Fülszöveg

A nemrég elhunyt szerző három kisregényének 1976-os kiadása alkalmából írta az alant következő sorokat. Emlékét azzal is őrizni szeretnénk, hogy műveit ismét az ő szavaival bocsátjuk útra.

„A magyar nyelvű könyvekhez engem nagyon kellemes emlékek fűznek, hiszen az első könyvem magyarul jelent meg.

Huszonnégy évvel ezelőtt egyszer csak kaptam egy könyvet melynek fedőlapján a számomra érthetetlen »Diákok« szót olvashattam – a kisregény oroszul csak egy hónap múltán jelent meg könyv formájában.

Azóta sok idő telt el, sok mindent írtam, ami fontosabb számomra, és másképpen is írtam meg, mint első, nem egészen kiérlelt művemet. De a furcsa szédülésre, ami attól fogott el, hogy első könyvemet tartom a kezemben, és a saját nevemen kívül egy szót sem értek belőle, egész életemben emlékezni fogok, és mindig hálával gondolok Magyarországra …

Erről az új könyvemről mit mondhatok? Az írónak nem kell sokat beszélnie arról, amit megírt. De azért mindennapi életünk védelmében mégis szeretnék néhány szót szólni. Ez a mindennapi létezésünk óriási próbatétel. Nem kell róla lenézően beszélni, és nem kell azt gondolni, hogy nem méltó az irodalmi megörökítésre. Hiszen ez maga a valóságos élet, amelyben korunk etikája testet ölt, s amely magatartásunkat minduntalan ismét mérlegre teszi. Bonyolult és kusza struktúrájában kapcsolatok, nézetek, barátságok, ismeretségek, ellenségeskedés, pszichológia és ideológia keverednek és kavarognak. A nagyvárosi ember napról napra, óráról órára érzékeli a struktúra mágneses hatását, és ez néha szinte darabokra szaggatja. Állandóan választania, döntenie kell, valamit le kell győznie, fel kell áldoznia. Belefáradt? Sebaj, majd valahol megpihen. Mert itt a mindennapi élet állandó forrongásban van, harc folyik, és soha nincs fegyverszünet.”

Tartalom

Válságban (Fejér Irén fordítása)
Hosszú búcsúzás (Árvay János fordítása)
Csere (Makai Imre fordítása)

« Vissza a kezdőlapra | A vásárlás menete »

Címkék: ,
Kategória: Jurij Trifonov

ITT lehet ÉRDEKLŐDNI!

 (kötelező)