Jókai Mór: Az aranyember I-II.

Ár: 1000 Ft — ÉRDEKEL!

Állapot: *** Jókai Mór: Az aranyember
Oldalszám: 312+301
Kiadás éve: 1959
Kötés: puha
Nyelv: magyar
Kiadó: Szépirodalmi
ISBN:


Fülszöveg:

Az aranyember Jókai legolvasottabb, legszebb regényei közé tartozik. A könyv főhőse Timár Mihály hajóbiztos, aki Komárom leggazdagabb kereskedőjének, Brazovics Atanáznak az alkalmazottja. A véletlen juttatja mesebeli vagyonhoz. Ilyenformán véletlenül, szinte akarata ellenére válik cselekvő tényezőjévé Komárom fejlődő polgári átalakulásának.

Ő az „aranyember”, aki bármihez kezd is, arannyá válik a kezében. Nincs sikertelen üzlete. Hamarosan öngyilkosságba kergeti Brazovicsot, és így ő válik a város legtekintélyesebb emberévé. Tekintélye, gazdagsága, korlátlan üzleti sikere korántsem boldogítják, mert szerencsétlen házassága tönkreteszi egész életét.

Timea, a csodálatosan szép görög leány hálából megy hozzá feleségül. Keserűen tapasztalj Timár, hogy Timea mellett nem találhatja meg a boldogságot. Meggyűlöli sikeres üzleteit, undorral fordul el a pénztől, és igyekszik kiszakadni a posványból.

Végeredményben az csendül ki a regényből, hogy a nagy vagyon a társadalom rákfenéje, megfertőz minden igaz emberi érzést. Timár ott talál megnyugvást – a Senki szigetén –‚ ahol nem ismerik a pénzt, nincs célja a vagyonszerzésnek. Véletlenül válik vagyonossá, és tudatosan menekül a pénzhajsza elől. Örömmel áldozza fel minden vagyonát, hogy elnyerhesse egyéni boldogságát, melyet Noémi biztosít számára a lakatlan szigeten.

A kétkötetes regényhez Bozóky Mária készített illusztrációkat.

A borítóra kattintva bővebben olvashat a könyvről.
(külső hivatkozás, új ablakban)

« Vissza a kezdőlapra | A vásárlás menete »

Címkék: ,
Kategória: Jókai Mór

ITT lehet ÉRDEKLŐDNI!

 (kötelező)