Horváth Tamás: Szamurájok

Ár: 500 Ft — ÉRDEKEL!

Állapot: ***** Horváth Tamás: Szamurájok
Oldalszám: 270
Kiadás éve: 1989
Kötés: kemény
Nyelv: magyar
Kiadó: Szépirodalmi
ISBN: 963-15-3914-8

A könyv Budapesten a hasznalt-konyvek.hu oldalon is megvásárolható.

Fülszöveg:

„AMIKOR A FESZÜLT VÁRAKOZÁSBAN SZÍVÜNK EGYETLENNÉ ZÁRUL, kérdezhetnéd, mire való ez a szamurájosdi, mire a nó-színész dobbantásai, mire valók a látszatesélyek?

Emlékezetedben villanybetűk futnak, a rémület névsorai. Akikről tudnak, és akikről nem. És akik bármit is sejtenek rólad. És azok, akik azt is sejtik, mi az, amiről egyáltalán nem tudhatsz, és akik az égvilágon mindenről tudnak. És akik még azt is tudják, hagy alkalomadtán hogyan fogod elmondani: kivel-mikor-miről-mit, vagyis mindazt, amiért azok ott az íróasztal túloldalán olyannyira lihegnek, amiért majd megvesznek, amiért történik ez az egész… Lehet, hogy nyomozóid már azt is tudják, hogy mit kell tudnod azokról, akik egyáltalán jelen voltak, amint éppen elmondtad, levitatkoztad, kifejtetted, agyonmagyaráztad, sejteni engedted azt (kivel-mikor-mit), miért most annyira gyötörnek.

Legbelső születésedig háncsolnak. Kiszámolják évgyűrűidet: ennyi meg ennyi fintor, remény, tévhit, ujjongás, egyszóval ennyi meg ennyi aknamunka az életed. Holott semmi más, csak tétova kaparászás a rozsda alól.„

Zoltán Balázs utolsó éves szegedi joghallgató 1965 szeptemberének egyik hajnalán arra ébred, hogy váratlan látogatói érkeztek, akik házkutatást tartanak nála, letartóztatják, s aztán harminckilenc napon át vallatják a rendőrségen. Ügyében ez csak prológ; több mint fél évig ül ítéletére várva, előzetesben, mert a Hruscsov-Brezsnyev-váltást kihasználó hazai poszt-sztálinisták csak nehezen tudják eldönteni, mi illene jobban „rendcsinálási” játszmájukhoz: az, hogy összeesküvést varrjanak páciensük nyakába, vagy érjék be egy „sima” izgatással. Zoltán Balázs bűne az, hogy mindig azt mondja, amit gondol, és mindegy neki, hol és mikor.

A szüntelen vallatások foglya csak befelé menekülhet, a képzeletbe, a tilthatatlan világba, ahonnan rabtartói nem tudják kicibálni. Ebből az álomragacsból lép elő Nagata no Takemori, a középkori japán főúr, hogy elmesélje, eljátssza „hősünknek” a sigeharai csata s a vérhólyaggá püffedt Hoszokava diktátor elleni felkelés történetét. Zoltán Balázs akkor kap magyarázatot sorsára, amikor összekeveredik benne saját története Takemoriéval. Ebben a helyzetben ugyanis teljesen mindegy, hol kezdődik Takemori vesszőfutása, és hol végződik az övé…

« Vissza a kezdőlapra | A vásárlás menete »

Címkék: ,
Kategória: Horváth Tamás

ITT lehet ÉRDEKLŐDNI!

 (kötelező)